Thursday, December 26, 2013

Ανάλγητοι, δολοφόνοι παραιτηθείτε

Ανάλγητοι, δολοφόνοι παραιτηθείτε

του Νίκου Γεωργακάκη

Την τελευταία περίοδο, ήρθαν στη δημοσιότητα αρκετά τραγικά γεγονότα που αφορούν την αδυναμία των πολιτών να έχουν θέρμανση.


Η αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοικοκυριών για προμήθεια πετρελαίου μετά την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης –περίπου 1600 % από τον Μάρτιο του 2011- και το γεγονός πως τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επίσης εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά σε άλλες, ανορθόδοξες μορφές θέρμανσης που πολλές φορές προκαλούν τραγωδίες σε οικογένειες.

Η απόφαση αυτή οδήγησε στην αύξηση της χρήσης τζακιών με οποιαδήποτε καύσιμη ύλη, ακόμη και την πιο τοξική και ανθυγιεινή, οδήγησε στην αύξηση των πυρκαγιών και νεκρούς (με συγκίνηση και αγανάκτηση προς την κυβέρνηση πληροφορηθήκαμε την θλιβερή είδηση του θανάτου της 13χρονης Σέρβας (της Σάρας) που πέθανε από τις αναθυμιάσεις

Έτσι επιβαρύνεται υπέρμετρα η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και ο βίος των πολιτών γίνεται αβίωτος.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης που έγινε σε συμφωνία με Τρόϊκα έχει σημασία να επισημανθεί πως αν και έγινε με πρόφαση την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που προκαλούσε η διαφορά ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αποδείχτηκε εκτός τόπου και χρόνου. Λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου, τα νοικοκυριά δεν αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης και ξεπάγιασαν ενώ το κράτος δεν είχε όφελος αλλά ζημιά με μείωση των εσόδων στον κρατικό κορβανά.

Ό μόνος λόγος λοιπόν που ο Στουρνάρας και η κυβέρνηση επιμένουν στο ανάλγητο αυτό μέτρο είναι η μείωση που επιφέρει το μέτρο σε εισαγωγές καυσίμων λόγω της μείωσης ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης και η συνακόλουθη μείωση ισοζυγίου πληρωμών .

Για τον Στουρνάρα και την κυβέρνηση πάνω από όλα βρίσκονται οι δείκτες και κάτω από όλα ό άνθρωπος ..

Τώρα που κάνει απειλητική την εμφάνιση της η αιθαλομίχλη σε Θεσσαλονίκη αλλά και σε Λάρισα,Κοζάνη, Γιάννενα η κυβέρνηση προσπαθεί με αστείους τρόπους να ξεπεράσει το πρόβλημα μετατοπίζοντας ευθύνες στους πολίτες πχ με προτροπές μείωσης μετακινήσεων και χρήσης τζακιών και μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό τιμολόγιο και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με επικοινωνιακά μέσα και αστεία μέτρα να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί

Η σχετικής απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με την οποία η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας, όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ, είναι μηδενική για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής του μέτρου με την εμφάνιση αιθαλομίχλης είναι ένα ψευτομέτρο.

Όμως με ασπιρίνες ή με αντίδωρο δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.



Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση, ο ΕΦΚ να επανέλθει στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, δηλαδή στα 0,021 €/ λίτρο από 0,33 €/λίτρο που είναι σήμερα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,30 € που είναι σήμερα».

Υπάρχουν βεβαίως και αρκετοί άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστεί οικονομικότερα το πρόβλημα της θέρμανσης των πολιτών αλλά αυτό επιβάλλει μακροχρόνιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση που δεν γίνεται με αυτή την κυβέρνηση.

Για να αναφερθούμε σε ένα μόνο θέμα, αυτό είναι η επέκταση του δικτύου ΦΑ σε όλη την επικράτεια. Ποιος όμως ευθύνεται για την εγκληματική καθυστέρηση προώθησης της χρήσης Φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση σε όλη την επικράτεια.

Και παραπέρα ποιος ευθύνεται που πολλά νοικοκυριά δεν έχουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ για θέρμανση

Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει όρια στην αναλγησία.

Η μόνη κραυγή που βγαίνει από μέσα μου είναι: Ανάλγητοι, δολοφόνοι , παραιτηθείτε.

Δολοφόνοι της κυβέρνησης ή πάρετε πίσω τη ρύθμιση για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ή παραιτηθείτε!

No comments:

Buy my Art from FineArtAmerica

Photography Prints

ArtistWebsites

Artist Websites