Wednesday, September 12, 2012

Ο καλός ιατρός


Η επίσκεψη στο ιδιωτικό οφθαλμολογικό ιατρείο του κ. Η.Π.Π, έγινε μετά απο έρευνα αγοράς και την διαβεβαίωση πως είναι καλός ιατρός. Μετά απο τηλεφωνική επικοινωνία για το ραντεβού, μας ενημέρωσε πως το κόστος της εξέτασης κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60 ευρώ ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα (!) μηχανήματα. Η 9χρονη κόρη μου επάσχε απο κάτι ήσσονος σημασίας (είχε επιφικύτιδα), ωστόσο επιλέξαμε τον ιδιώτη ιατρό διότι μετά απο πλέον του μηνός θεραπεία εξακολουθούσε το παιδί να έχει πρόβλημα. Στην διάρκεια της αναμονής μας στον προθάλαμο μέχρι να έρθει η ώρα του ραντεβού μου, παρατηρούσα το ιατρείο βλέποντας πως παντού κυριαρχούσαν περιοδικά και βιβλία θρησκευτικού προπαγανδιστικού περιεχομένου και αφίσες του Ιατρού με υποσχέσεις για άριστη αντιμετώπιση και φροντίδα του ασθενούς, τις άριστες γνώσεις του κλπ. Γενικά έχω μια καχυποψία με τους έκδηλα προβαλλόμενους θρησκευόμενους (η πίστη, πιστεύω πως είναι και θα πρέπει να είναι, κάτι το εσωτερικό και προσωπικό), αλλά την εποχή που ζούμε με τα κύματα αλληλεγγύης, σκέφτηκα πως ίσως να βοηθά ψυχολογικά μερικούς ανθρώπους. Το παράβλεψα.
Μόλις ήρθε η σειρά μας, η εξέταση εξελίχθηκε τάχιστα και η υπόλοιπη παραμονή μας στο γραφείο του ιατρού εξελίχθηκε σε μια γενικότερη συζήτηση για την κατάσταση στην χώρα, στην οικογένειά μου (είναι καθηγήτρια ΜΕ στην επαρχία), τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας και κατέληξε στην “προσφορά” του να βοηθήσει την σύζυγό μου να τοποθετηθεί στην περιοχή που διαμένω. Με σφίξαν τα φίδια... Φυσικά αρνήθηκα ευγενικά, καταλαβαίνοντας πως αυτά ήταν σαχλαμάρες, τονίζοντάς του ωστόσο, πως κάτι τέτοιο την στιγμή που θα γινόταν εξω-υπηρεσιακά θα ήταν άδικο για κάποιον άλλο κλπ κλπ.
Όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής η ευγενέστατη γραμματέας του, μου ζήτησε 40 ευρώ και αφού της τα έδωσα με κοίταζε με απορία. Περίμενα μερικά δευτερόλεπτα και τελικά της ζήτησα το προφανές... την απόδειξη!  Έδειξε τέτοια έκπληξη λες και δεν το είχε ξανακούσει ποτέ! Χωρίς ενδοιασμό με ρωτάει το απίστευτο “...την χρειάζεστε; Ξέρετε, θα έχει κόστος 30 ευρώ επιπλέον...”. Της απαντώ πως δεν έχει σημασία αν τη χρειάζομαι ή όχι, σημασία έχει πως αυτό το πράγμα ή διαπραγμάτευση -με απόδειξη, χωρίς απόδειξη- θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει... Τα πλήρωσα και πήρα την απόδειξη εκφράζοντάς της την μεγάλη μου δυσαρέσκεια. Φυσικά και δεν μου φταίει η γραμματέας, η οποία εκτελεί εντολές του (κρυπτόμενου στο γραφείο του, τάχα αποστασιοποιημένος απ’ τα οικονομικά) εργοδότη της, μετέφερε εντολές, επέστρεφε ρέστα και αντιμετωπίζει το κοινό. Ωστόσο γίνομαι έξαλλος! Αυτό δεν είναι απάτη; Τα 40-60 ευρώ ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα μηχανήματα (!!) κατέληξε 40-70 ευρώ ανάλογα αν θέλω απόδειξη ή όχι...
Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει ως χώρα, την ημέρα που ο τύπος βωούσε για τους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, τους τραγουδιστές που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα ίσα με ένα νυχτοκάματο, ο καλός ιατρός εξακολουθεί να ΜΗΝ κόβει αποδείξεις και όταν κάποιος του ζητήσει, αντιμετωπίζει το δίλημμα αν πρέπει να πληρώσει το διπλάσιο σχεδόν ποσό ή όχι. Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό; Γιατί υπάρχει ακόμα αυτό το “-με απόδειξη, χωρίς απόδειξη-”. Είναι νόμιμο αυτό; Είναι ηθικό αυτό (και με την χριστιανική πλευρά); Προκαλεί ο επαγγελματίας / επιχειρηματίας (και όχι επιστήμονας πια) τον πελάτη του να συμμετάσχει στην κλοπή του κράτους μέσω αυτού του διλήμματος ή όχι; Γιατί δεν γίνεται μια καμπάνια (απ’ τα ΜΜΕ και το Υπ. Οικονομικών) για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος πως η μη λήψη απόδειξης και η μη πάταξη της φοροαποφυγής τελικά έχει σαν μόνιμο θύμα τους ίδιους και τους ίδιους; Γιατί δεν γίνεται μια επιθετική καμπάνια του στυλ “Ζήτα να κόψουν απόδειξη για να μην σου κόψουν την σύνταξη / μισθό” ή κάτι τέτοιο. Ενα σποτ των 10-15 δευτερολέπτων θα είχε μεγάλη απήχηση.

No comments:

Buy my Art from FineArtAmerica

Photography Prints

ArtistWebsites

Artist Websites